LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii ar avea "drum deschis" prin estul Ucrainei dacă ar cuceri Bahmut, avertizează Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii ar avea "drum deschis" prin estul Ucrainei dacă ar cuceri Bahmut, avertizează Zelenski

Este a 378-a zi de la începutul războiului în Ucraina. O victorie a forțelor ruse la Bahmut ar însemna un "drum deschis" pentru cucerirea unor orașe cheie din estul Ucrainei, avertizează Zelenski. 130 de prizonieri ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri care a avut loc marți.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:20 Von der Layen în Canada: UE nu va accepta niciodată ca Rusia să îi ameninţe securitatea

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat că Europa nu va accepta niciodată ca Rusia să îi ameninţe securitatea, într-un discurs în faţa Parlamentului canadian vizând consolidarea sprijinului pentru Ucraina, transmite miercuri AFP.

"Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu vise de imperiu să îşi treacă tancurile peste o frontieră internaţională", a declarat Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene a solicitat "sprijin militar şi economic neclintit" pentru Ucraina, îndemnând în acelaşi timp Rusia "să plătească pentru crima sa de agresiune", după ce a propus, în noiembrie, instituirea unui tribunal special.

UPDATE 05:00 Rușii ar avea drum deschis prin estul Ucrainei dacă ar cuceri Bahmut, avertizează Zelenski

O victorie a forțelor ruse la Bahmut ar însemna un drum deschis pentru cucerirea unor orașe cheie din estul Ucrainei, avertizează Zelenski.

"Înţelegem că după Bakhmut ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruşi după Bakhmut către alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk", a declarat președintele ucrainean.

Infrastructura orașului Bahmut a fost decimată de atacurile trupelor de mercenari Wagner, care au fost accelerate în ultimele zile. Trupele ucrainene nu au cedat zona și au îngreunat progresul armatei ruse.

"Înţelegem ce vrea să obţină Rusia acolo. Rusia are nevoie de cel puţin o victorie - o mică victorie - chiar şi prin ruinarea a tot ceea ce se află în Bakhmut, doar ucigând fiecare civil de acolo", a mai spus Zelenski.

130 de soldați ucraineni au revenit acasă după un schimb de prizonieri

Volodimir Zelenski a declarat că a avut loc un nou schimb de prizonieri cu Rusia. 130 de soldați au revenit acasă, iar liderul ucrainean a promis că îi va elibera pe toți cei aflați în captivitate rusă.

„Aşa cum ne amintim fiecare colţ al ţării noastre care se află sub ocupaţie, ne amintim fiecare persoană aflată în captivitate rusă. Îi vom elibera pe toţi”, a promis preşedintele.

Zelenski le-a indicat soldaților să captureze prizonieri ruși pentru a putea face din nou schimb de prizonieri. În acest fel, mai mulți soldați vor putea să revină pe teritoriul țării lor.

„Le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri de pe linia frontului, care realizează cât de important este pentru noi, pentru Ucraina, să refacem fondul de schimb. Indiferent ce se întâmplă, trebuie să rezistăm. Indiferent ce se întâmplă, trebuie să ne amintim de toţi eroii noştri”, a adăugat liderul ucrainean.

UPDATE 03:00 „Da Vinci”, un soldat ucrainean celebru şi preţuit, a murit la Bahmut

Președintele Volodimir Zelenski, a anunțat în timpul discursului său de marți seară că celebrul luptător ucrainean Dmitro Koțiubailo, cunoscut și sub numele de „Da Vinci” a murit pe frontul de luptă, la Bahmut.

„Astăzi, Dmitro Koţiubailo, "Da Vinci", erou al Ucrainei, voluntar, om-simbol, om de curaj, a fost ucis în acţiune. A fost luptător al brigăzii 67-a mecanizate, comandant al unui batalion.

A fost ucis în bătălia de lângă Bahmut, în bătălia pentru Ucraina. Din 2014, el a apărat independenţa noastră şi demnitatea poporului nostru. Unul dintre cei mai tineri eroi ai Ucrainei. Unul dintre cei a căror istorie personală, caracter şi curaj au devenit pentru totdeauna istoria, caracterul şi curajul Ucrainei”, a spus Volodimir Zelenski.

Zelenski le-a mai transmis cetățenilor ucraineni că țara își va aminti mereu de eroii săi și i-a asigurat că inamicul va fi învins.

„Ucraina îşi va aminti întotdeauna de eroii săi. Amintirea noastră despre ei va dăinui, iar inamicul care a venit în Ucraina va pieri”, a asigurat liderul ucrainean, care şi-a exprimat mulţumirile şi recunoştinţa faţă de toţi cei care luptă pentru Bahmut şi a căror „rezistenţă şi perseverenţă distrug armata ocupantului din Donbas”, relatează news.ro .

UPDATE 00:00 Ucraina solicită menţinerea deschisă a căilor maritime pentru a putea livra cereale în Africa

Ucraina a solicitat marţi eforturi internaţionale pentru a se menţine deschise căile maritime ale Mării Negre folosite pentru a transporta milioane de tone de cereale în ţările africane, informează AFP.

Un oficial ucrainean a declarat la Summitul ţărilor cel mai puţin dezvoltate de la Doha că 2,7 milioane de tone de cereale au fost expediate din noiembrie, când Kievul şi-a lansat programul "Grâne din Ucraina", în principal destinat celor mai sărace ţări africane, potrivit Agerpres.

Ucraina intenţionează să trimită cel puţin încă 60 de nave "în ţările cele mai afectate de foamete şi secetă din Africa şi Asia", a adăugat Maksim Subh, emisarul special al Ucrainei pentru Orientul Mijlociu şi Africa. Cele mai sărace naţiuni ale lumii plătesc "cel mai mare preţ" pentru invazia Rusiei în Ucraina, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger